Wat is manuele therapie?

Je hebt er misschien wel vaker over gehoord: manuele therapie. Hoewel veel mensen weten dat manueel ‘met de hand’ betekent, kunnen ze niet zo goed inschatten wat manuele therapie precies inhoudt. Toch is het een veelvoorkomende vorm van therapie, om klachten aan de gewrichten te verlichten. Ben je benieuwd wat manuele therapie precies inhoudt? Wij vertellen je graag meer over in dit artikel, lees dus snel verder!

Wat doet een manueel therapeut
Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en in de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Een manueel therapeut kan stoornissen in de gewrichten, spieren en zenuwen van het lichaam dus verhelpen. Hierdoor zullen de klachten dus snel verdwijnen en zal het je niet belemmeren tijdens je dagelijkse activiteiten, zoals lopen of sporten. Om manuele therapie te kunnen geven, moet je een opleiding manuele therapie gevolgd hebben. Iemand kan zich dus niet zomaar een manueel therapeut noemen. Bij een manuele behandeling zal de therapeut eerst vragen stellen om erachter te komen wat de oorzaak is van de klachten. Vervolgens kan er een persoonlijk behandelplan opgesteld worden.

Wanneer manuele therapie

Je kunt bij een manueel therapeut terecht als je last hebt van diverse klachten. De meest voorkomende klachten zijn hoofd- en nekpijn. Dit gaat vaak gecombineerd met een stijve bovenrug. Hiernaast kun je ook last hebben van nekpijn, die eventueel kan uitstralen naar de bovenarm. Verder kun je terecht bij een manueel therapeut als je lage rugklachten hebt, duizeligheid, kaakklachten, schouderklachten of een tenniselleboog. Dit zijn zoals je ziet behoorlijk wat klachten. Weet je niet zeker of een manueel therapeut jou kan helpen? Neem dan contact op met Groepspraktijk Risdaele. Dit zijn specialisten op het gebied van therapie die je kunnen adviseren wat de beste oplossing is voor jouw situatie. Vervolgens kunnen ze je ook een gerichte behandeling aanbieden.