Verbouwen is lastiger dan gedacht, vooral nu

Toen ik laatst rond het huis keek, was ik er ineens helemaal klaar mee. Ik vond alles lelijk. Mijn plafond is niet gestuukt. De verf op de muur valt er praktisch vanaf zo oud is het. De meubels zijn gedeukt en besmeurd met vlekken. En, oh ja, wat leek die woonkamer ineens klein en onhandig. Ik wilde iets nieuws. Zoals bij de buurvrouw. Die was bezig met een uitbouw en vertelde dat ze misschien ook nog een entresolvloer wilde laten plaatsen. Nou, dat wil ik eigenlijk ook wel. De volgende dag begon ik gelijk een beetje rond te kijken op het internet. Maar zo makkelijk was het eigenlijk helemaal niet. Blijkbaar is verbouwen op het moment een stuk moeilijker dan het lijkt.

De leverproblemen zijn alom aanwezig

Zo zijn er bijvoorbeeld hele grote leveringsproblemen in de hele sector. Door allerlei nieuwe maatregelen, de corona pandemie en een oplopende vraag is van vrijwel alles een tekort. Of het nu gaat om een entresolvloer, bakstenen of meubels: overal is zoveel vraag naar dat het amper te leveren is. Als ik dus binnen een snel termijn mijn huis helemaal nieuw wil hebben, moet ik daar snel vaart achter zetten. Anders ben ik misschien nog wel jaren aan het wachten. Daar komt nog bij dat er ook een enorm tekort aan vakmensen is. Van loodgieters, tot aannemers en houtbewerkers: nergens hebben we er genoeg van in Nederland. Een combinatie van lage lonen en grote focus op hoogopgeleide banen heeft ervoor gezorgd dat er veel te weinig jongeren in Nederland zijn gestimuleerd om een vakopleiding te doen.

Kan ik niet beter nog een aantal jaar wachten dan? 

En dat is dan mooi balen voor mij. Ik wil immers mijn huis verbouwen. Ik ben er zelf klaar mee en heb ook gezien hoeveel meer ik kan vragen voor mijn huis als er een uitbouw en een mooie nieuwe vloer in zit. Kan ik dan nu beter nog een aantal jaren wachten met verbouwen? Misschien mijn muren zelf verven en die uitbouw laten voor een ander moment. Ik weet het niet hoor. Wie kan mijn garanderen dat er wel genoeg vakmensen zijn in 2025? Ik sluit mij toch maar aan bij die enorme wachtrijen. Hopen dat ik snel een belletje krijg van een aannemer. Enige aannemer.