10 groendak

Groene ideeën voor de tuin

Stel je hebt net een nieuw huis gekocht en je zou graag wat meer groen in de tuin hebben. Hoe zou je dit kunnen doen? Er zijn gelukkig meerdere mogelijkheden en je hebt zeker geen groene vingers nodig om deze voor elkaar te krijgen. Alvast een klein voorbeeld is het laten plaatsen van een sedumdak met zonnepanelen. Dit kun je bijvoorbeeld op het dak van de schuur op garage laten doen, zodat je vanuit de slaapkamer op een prachtig groen dak uitkijkt. Hiernaast is een sedumdak ook hartstikke duurzaam. Een andere tip is om meer planten in de tuin te zetten, of om de tegels te vervangen door gras.

Planten en gras

Veel tuinen in Nederland zijn volledig betegeld. Planten staan dan wel in de tuin, maar in plantenbakken. Als je een echte groene tuin wilt dan is deze manier van tuininrichting niet aan te bevelen. Het ziet er natuurlijker uit als de planten echt in de grond staan. Als jouw tuin volledig betegeld is zou het dus een goed idee kunnen zijn om een aantal tegels weg te halen. Creëer bijvoorbeeld een terras/zithoek met tegels, die vervolgens grenst aan een stuk gras. Het gras laten omringen door planten en bloemen is ook erg mooi. Op het terras kun je vervolgens nog een aantal plantenbakken zetten met mooie tropische planten.  

Groene daken

Als je een schuur of tuinhuis in de tuin hebt dan is de kans groot dat deze een plat dak heeft. En dat is goed nieuws, want een plat dak is perfect voor een sedumdak. Sedum is een soort vetplant die uitstekend tegen allerlei soorten weersomstandigheden kan en vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Hierdoor is deze plant uitermate geschikt om te groeien op een dak. Een groene tuin is eigenlijk niet compleet zonder een sedumdak. De groene en kleurrijke vetplantjes bovenop het tuinhuis of de schuur zijn namelijk helemaal op hun plek in zo’n tuin. Zowel vanuit de tuin zelf als vanuit het huis ziet een sedumdak er prachtig uit.