pleisters

Wat zit er allemaal in je verbanddoos?

Als je plots een wond oploopt, wil je natuurlijk een complete verbanddoos binnen bereik hebben. Je weet immers nooit precies wat je allemaal nodig gaat hebben. Naast pleisters en een reddingsdeken, zit er gelukkig nog heel veel meer in! 

Kleine wondjes

Voor kleine of minder heftige wonden heb je waarschijnlijk al genoeg aan alcoholdoekjes en wondpleisters. De komende dagen zal je de pleister minimaal één keer in de 24 uur moeten verschonen. Na een aantal dagen zal de wond waarschijnlijk genoeg genezen zijn dat zelfs een pleister niet meer nodig is. 

pleisters

Grote wonden

Bij wat grotere wonden heb je waarschijnlijk meer producten nodig dan een alcoholdoekje en een pleister. Wanneer er bijvoorbeeld stukjes glas of andere viezigheid in de wond zit, heb je ook een pincet nodig om dit te verwijderen. Hierna ontsmet je de wond en breng je verband aan. Als er veel vocht uit de wond blijft lopen, heb je een aantal gazen om dit op te vangen. Ook zijn er verschillende groottes aan wondpleisters, het is namelijk erg belangrijk dat de plakrand niet direct op de wond zit! 

Bij grote kneuzingen of breuken is er ook een driekante doek aanwezig in alle verbanddozen. Het is overigens ook belangrijk om bij grotere wonden ook de huisartsenpost op de hoogte te stellen hiervan.